Ερυθρότητα προσώπου: Γιατί έχεις και πώς αντιμετωπίζεται;

Αν δεν μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου χωρίς μέικ απ, μάλλον, ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση.

Αν έχεις αισθανθεί ποτέ… ντροπή ή έχεις χρησιμοποιήσει ένα προϊόν που δεν ταίριαξε με την επιδερμίδα σου, μάλλον γνωρίζεις ήδη πώς μοιάζει η ερυθρότητα προσώπου. Όσοι δε έχουν ευαίσθητο δέρμα θα έχουν έρθει αντιμέτωποι με το αναψοκοκκίνισμα, χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς τους το προκάλεσε. Τα καλά νέα είναι πως η ερυθρότητα προσώπου είναι αντιμετωπίσιμη. Πώς, όμως, προκαλείται και τι μπορείς να κάνεις για να την προλάβεις ή/και να τη διορθώσεις; 

Πώς προκαλείται η ερυθρότητα προσώπου;

Υπερβολική απολέπιση

Ο συνδυασμός πολλών χημικών απολεπιστικών, όπως τα άλφα ή βήτα υδροξέα (AHA και BHA αντίστοιχα) με φυσικά απολεπιστικά, όπως οι συσκευές καθαρισμού και τα scrubs, μπορούν να προκαλέσουν ερυθρότητα στο πρόσωπο, καθώς επίσης και ευαισθησία και πόνο. 

Υπερβολική χρήση ρετινοειδών (παράγωγα της βιταμίνης Α)

Η συγκέντρωση αυτού του ενεργού συστατικού μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στην επιδερμίδα αν χρησιμοποιείται παραπάνω απ’όσο πρέπει. Τα συμπτώματα είναι, συνήθως, αίσθημα καύσου, ερυθρότητα και ευαισθησία.

Φλεγμονή

Τα τέσσερα προειδοποιητικά σημάδια για τη φλεγμονή στο δέρμα είναι η ερυθρότητα, η αίσθηση καύσου, το πρήξιμο και ο πόνος.

Η επιδερμίδα σου είναι επιρρεπής στην ερυθρότητα αν…

Υποφέρεις από ροδόχρου ακμή
Η ροδόχρους ακμή προκαλεί ερυθρότητα, διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία και σπυράκια που μοιάζουν με ακμή, αλλά όχι με λευκή κεφαλή ή μαύρα στίγματα.

Πώς αντιμετωπίζεται η ερυθρότητα προσώπου;

Αν έχεις την τάση να υποφέρεις από ερυθρότητα προσώπου εξαιτίας π.χ. της ροδόχρου ακμής, καλό θα ήταν να περιορίσεις οτιδήποτε σου προκαλεί αναψοκοκκίνισμα, όπως τα ζεστά ντους. 

Κάνε σποραδική απολέπιση

Αν και η τακτική απολέπιση μπορεί να είναι ωφέλιμη για την επιδερμίδα, είναι πολύ εύκολο να το παρακάνεις και, τελικά, να προκαλέσεις ερυθρότητα και ευαισθησία στην επιδερμίδα σου.

Τι προϊόντα να χρησιμοποιείς;

Προϊόντα με αζελαϊκό οξύ 

Το αζελαϊκό οξύ μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα, ενώ παράλληλα αποφράζει τους πόρους και μάχεται ενάντια στις σκούρες κηλίδες, τα βακτήρια και τους μύκητες.

Προϊόντα με νιασιναμίδη (δηλαδή, βιταμίνη Β3)Έρευνες έχουν δείξει πως η νιασιναμίδη μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα, αφού δρα σαν αντιοξειδωτικό, βελτιώνει τη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού, μειώνει την υπερέκκριση σμήγματος, τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, ενώ παράλληλα ενισχύει την ελαστικότητα της επιδερμίδας.