Τι είναι το υαλουρονικό οξύ και πώς μπορεί να ωφελήσει την επιδερμίδα σας;

Ένας πρακτικός οδηγός για όλα αυτά που μπορεί να προσφέρει το υαλουρονικό οξύ στο πρόσωπό σας. 

Υαλουρονικό οξύ. Μια δύσκολη λέξη ορίζει το skincare συστατικό που θα βρείτε πολύ συχνά μέσα στα αγαπημένα σας προϊόντα περιποίησης (κρέμες, σέρουμ κ.ά.) και που πρόκειται για μια σημαντική προσθήκη στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησής σας. Πρόκειται για μια γλυκοζαμινογλυκάνη (GAG), δηλαδή έναν πολυσακχαρίτη με υψηλό μοριακό βάρος που υπάρχει φυσικά στον οργανισμό μας και έχει την ικανότητα να δεσμεύει έως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό, χαρίζοντας ενυδάτωση και σφριγηλότητα στην επιδερμίδα. Ωστόσο, το υαλουρονικό οξύ κάνει πολλά περισσότερα από το να ενισχύει την ενυδάτωση του δέρματος και όλα αυτά θα τα διαβάσετε παρακάτω. 

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;

Ένας αμιγώς υδάτινος παράγοντας – μόριο που αποτελεί δομικό συστατικό του οργανισμού  και βοηθά στην ένωση του νερού με το κολλαγόνο και στην «παγίδευση» αυτού του συνδυασμού κάτω από το δέρμα. Το αποτέλεσμα; Πρόσωπο ορατά πιο φωτεινό και ενυδατωμένο. Βασικά, το υαλουρονικό οξύ αυξάνει την ενυδάτωση της επιδερμίδας και αυτό μπορεί να κάνει το πρόσωπό σας να μοιάζει περισσότερο «γεμάτο», ελαστικό και φρέσκο. 

Γιατί το υαλουρονικό οξύ είναι τόσο σημαντικό;

Όσο μεγαλώνουμε χάνουμε κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ φυσικά, οπότε η επιδερμίδα αφυδατώνεται πιο εύκολα. Επιπλέον, οι ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες (το ψύχος το χειμώνα και η ζέστη το καλοκαίρι), συγκεκριμένα προϊόντα περιποίησης και διάφορες παθήσεις της επιδερμίδας μπορούν να προκαλέσουν «κενά» στο προστατευτικό φράγμα της επιδερμίδας, επιτρέποντας στο νερό να δραπετεύσεις. Γι’αυτό, άλλωστε η δημιουργία μιας tailor-made ρουτίνας περιποίησης με ενυδατικά συστατικά (υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη κ.ά.) είναι έξτρα ωφέλιμη.

Ποιος θα έπρεπε να χρησιμοποιεί υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ είναι ιδανικό για όλους τους τύπους επιδερμίδας. Γενικά, πρόκειται για ένα υλικό που δεν ερεθίζει και δεν πυροδοτεί ακμή, ροδόχρους νόσος ή αλλεργικές αντιδράσεις. Υπάρχει, ωστόσο, μια μικρή πιθανότητα να υπάρξουν παρενέργειες. Όσες γυναίκες έχουν ξηρή ή περισσότερο ώριμη επιδερμίδα θα ωφεληθούν περισσότερο από τη χρήση του υαλουρονικού οξέος. Όσο μεγαλώνουμε τα σώματά μας παράγουν ολοένα και λιγότερο υαλουρονικό οξύ, οπότε επανατοποθετώντας το υαλουρονικό οξύ τοπικά στα σημεία που χρειάζεται με την αξιοποίηση των fillers ή της μεσοθεραπείας, το αποτέλεσμα θα είναι ιδιαίτερα εμφανές στις γυναίκες μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας. 

Η ενέσιμη εκδοχή του

Το υαλουρονικό οξύ, ως ενέσιμη μορφή είναι σαφώς πιο αποτελεσματικό, παρουσιάζεται σαν ένα υλικό που μοιάζει με τζελ και μόλις εγχυθεί στην επιδερμίδα προσελκύει το νερό για να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης του όγκου και να επαναδημιουργήσει τη χαμένη δομή του προσώπου. Τα fillers ποικίλουν, οπότε είναι σημαντικό να συζητήσετε τις επιλογές που έχετε με τον ιατρό σας για να καταλήξετε στο κατάλληλο για εσάς. Όλα φτιάχνονται από το ίδιο υλικό αλλά διαφοροποιούνται σε άλλα σημεία όπως η πυκνότητα, η ικανότητα να ανορθώσουν την επιδερμίδα και η μακροβιότητα. 

Είναι αναστρέψιμο

Επειδή θα εγχυθεί ενέσιμα στο πρόσωπό σας δεν σημαίνει πως είναι μόνιμο το αποτέλεσμα. Τα fillers με υαλουρονικό οξύ μπορούν να αποβληθούν από το πρόσωπο με υαλουρονιδάση, ένα ένζυμο που διαλύει το filler σε μερικά λεπτά και η διαδικασία ολοκληρώνεται εντελώς μέσα σε 24 με 48 ώρες. 

Τα fillers με υαλουρονικό οξύ δεν είναι για όλους 

Οι ιατροί αποφεύγουν τα fillers στις εγκύους, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να ενθαρρύνουν ή να αποτρέπουν τέτοιου είδους ενέσιμες θεραπείες κατά τη διάρκεια της κύησης. Επιπλέον, αποφεύγονται όταν υπάρχει μια ενεργή μόλυνση στην επιδερμίδα. Αρχικά, πρέπει να αντιμετωπιστεί η μόλυνση και έπειτα να γίνει η θεραπεία με filler. 

Οι πιο συχνές παρενέργειες

Αν σκέφτεστε να δοκιμάσετε filler με υαλουρονικό οξύ, πρέπει να γνωρίζετε πως η ερυθρότητα και το πρήξιμο είναι οι πιο κοινές παρενέργειες. Φυσικά, πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση που διαρκεί μερικές μέρες μετά την έγχυση. 

Νεανικά χέρια