Φωτογήρανση: Τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσετε;

Ρυτίδες, θαμπάδα και δυσχρωμίες στο δέρμα είναι μερικές από τις επιπτώσεις της. Τι μπορείτε να κάνετε καθημερινά για την αντιμετώπιση της αιτίας τους;

Η αλληλεπίδραση μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων επηρεάζει το πώς φαίνεται το δέρμα μας και πώς γερνάει. Η χρονολογική διαδικασία γήρανσης είναι καθοριστική αλλά τα περισσότερα από τα ορατά σημάδια γήρανσης προέρχονται από εξωτερικές αιτίες όπως η έκθεση στον ήλιο. Εκτιμάται ότι η φωτογήρανση αντιπροσωπεύει το 90% της γήρανσης του δέρματος! Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και να την ανατρέψετε;

Πώς συμβαίνει η φωτογήρανση;

Η βασική αιτία είναι το υπεριώδες φως που προκαλεί βλάβη στο DNA και ενεργοποιεί τις ελεύθερες ρίζες, που διαλύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό οδηγεί σε ρυτίδες και χαλάρωση. Φυσικά, η έκθεση στον ήλιο δημιουργεί επίσης υπερχρωματισμούς, μια υπερπαραγωγή μελανίνης της προστατευτικής χρωστικής που απορροφά υπεριώδες φως. Ενώ το υπεριώδες φως είναι ο κύριος ένοχος, δεν είναι ο μόνος. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε πιο μολυσμένα αστικά περιβάλλοντα είναι πιο επιρρεπείς σε υπερχρωματισμό και άλλα σημάδια γήρανσης.

Τα βασικά συμπτώματα

Τα βασικότερα αποτελέσματα που θα παρατηρήσετε στην επιδερμίδα σας είναι ρυτίδες, κηλίδες, φακίδες, δυσχρωμίες και ευρυαγγείες, αλλά και απώλεια ελαστικότητας, σκληρή και θαμπή επιδερμίδα, χαλάρωση στο δέρμα και λεπτή υφή.

Παίζει ρόλο ο τόνος του δέρματος;

Ναι. Οι ανοιχτοί τύποι δέρματος είναι πιο ευάλωτοι στη φωτογήρανση και πιο ευαίσθητοι στην ερυθρότητα. Από την άλλη, το σκούρο δέρμα είναι επιρρεπές σε υπερχρωματισμό που δεν σχετίζεται με τον ήλιο, με τη μορφή μελάσματος. Επειδή η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να επιδεινώσει και τα δύο, το αντηλιακό είναι απαραίτητο σε κάθε περίπτωση.

Πώς να προλάβετε τη φωτογήρανση;

Δεν έχει σημασία πόσο συνεπείς είστε με το skincare. Εάν δεν χρησιμοποιείτε αντηλιακό κάθε μέρα, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που επιθυμείτε. Η αντηλιακή προστασία αποτελεί την αφετηρία για οποιαδήποτε καλή ρουτίνα φροντίδας του δέρματος και είναι το κλειδί για την αποφυγή φωτογήρανσης κάθε είδους. Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό με τουλάχιστον 30 SPF.

Πώς να την αντιμετωπίσετε;

Τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C και E, η ρεσβερατρόλη και το φουρουλικό οξύ εξουδετερώνουν τις τοξικές ελεύθερες ρίζες που δεν φιλτράρονται πλήρως από το SPF σας. Η εξουδετέρωσή τους, τα εμποδίζει να καταστρέψουν το κολλαγόνο.

Η βιταμίνη C λειτουργεί για να εξασθενίσει τις καφέ κηλίδες και μπλοκάρει το ένζυμο τυροσινάση. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου. Προσθέστε στην καθημερινή σας πρωινή ρουτίνα έναν ορό βιταμίνης C.

Η χρήση ενός απολεπιστικού με γλυκολικό οξύ μπορεί σταδιακά να εξασθενίσει τους αποχρωματισμούς. Επίσης, τα ρετινοειδή κάνουν το ίδιο, επιταχύνοντας τον κύκλο κυττάρων του δέρματος, αλλά και διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου.

Δείτε επίσης: Ρυτίδες γέλιου: Γιατί διαφέρει η γήρανση από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Δείτε επίσης: Οι συνήθειες που βλάπτουν την επιδερμίδα σας

*Photo credits: @diana_craete

Φωτογήρανση