Γιατί έχετε πρησμένα μάτια;

5 λόγοι που προκαλούν πρήξιμο στον… καθρέφτη της ψυχής σας. 

Ξυπνάτε το πρωί, κοιτάζεστε στον καθρέφτη και είναι εκεί: πρησμένο, φουσκωμένο δέρμα είτε πάνω είτε κάτω από τα μάτια σας (ή και τα δύο). Τα πρησμένα μάτια είναι ένα σημαντικό ζήτημα για κάθε γυναίκα που τα έχει και μολονότι οι λόγοι μπορεί να είναι προφανείς, όπως το ξενύχτι, δεν είναι πάντα ξεκάθαρο ποια είναι οι αιτίες εμφάνισής τους. 

Γι’αυτό συγκεντρώσαμε μερικούς από τους συνηθέστερους λόγους που έχετε πρησμένα μάτια και ένα σημαντικό βήμα για να μειώσετε το αντιαισθητικό πρήξιμο. 

Τι προκαλεί το πρήξιμο στα μάτια;

Ηλιακή ακτινοβολία

Η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στο δέρμα, από ρυτίδες μέχρι τραχύτητα στην υφή της επιδερμίδας. Έκπληξη – μπορεί, επίσης, να επιβαρύνει το πρήξιμο γύρω από τα μάτια. Η επιδερμίδα στην περιοχή των ματιών είναι λεπτή και ντελικάτη, οπότε οποιαδήποτε βλάβη μπορεί να επιφέρει το πρήξιμο ως αντίδραση. Η συνεχή έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία καταστρέφει τη φυσική ελαστικότητα του δέρματος και «σακουλιάζει» το σημείο γύρω από τα μάτια. 

Κατακράτηση υγρών

Ακόμα ένας λόγος που έχετε πρησμένα μάτια είναι η κατακράτηση υγρών. Σε μερικές περιπτώσεις, η κατακράτηση υγρών γίνεται ένα σύνηθες πρόβλημα όσο μεγαλώνουμε, ή συμβαίνει όταν το σώμα δεν ξεκουράζεται αρκετά (έλλειψη ύπνου). Σε άλλες περιπτώσεις, η κατακράτηση μπορεί να οφείλεται και στη διατροφή μας: τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και αλκοολούχα ποτά μπορούν να συσσωρεύσουν τα υγρά γύρω από τα μάτια και το αποτέλεσμα είναι… πρησμένα μάτια. 

Αλλεργίες

Αν έχετε αλλεργίες πρέπει να ξέρετε πως μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο των ματιών. Η έκθεση μας σε αλλεργιογόνες ουσίες κάνουν το σώμα να παράγει χημικά που προκαλούν πρήξιμο. Συχνά, αυτό το πρήξιμο συνοδεύεται από πόνο. 

Προϊόντα περιποίησης

Τα «σκληρά» συστατικά είναι ένας ακόμα λόγος που μπορεί να βλέπετε πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας. Συστατικά όπως τα αιθέρια έλαια, το αλκοόλ και τα εκχυλίσματα εσπεριδοειδών ενοχλούν το δέρμα και ένας τρόπος να το «δείξει» είναι το πρήξιμο.  

Γονίδια

Δεν θα μπορούσαμε, φυσικά, να μην αναφερθούμε και στα γονίδια. Μερικοί άνθρωποι έχουν κληρονομήσει τα πρησμένα μάτια. Σε αυτή την περίπτωση το πρήξιμο προκαλείται εξαιτίας της λιπαρής ενίσχυσης που έχουμε όλοι γύρω από τα μάτια μας. Αν περισσεύει αρκετή ποσότητα κάτω από τα μάτια, τότε φαίνονται πρησμένα. Αν δεν αντιμετωπίζατε τέτοιο θέμα όταν ήσασταν νεότερες, αλλά τώρα βλέπετε πρήξιμο στην περιοχή των ματιών που δεν βελτιώνεται με τις συνηθισμένες θεραπείες, τότε πρόκειται για «σακούλες».