Το Δέρμα Νιώθει !

Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα με την απότομη αλλαγή του καιρού.

Πρόληψη και Φροντίδα.

Macintosh HD:Users:Cristin:Downloads:_THM9613-4-1 TELIKO.jpg

Το δέρμα είναι εκείνο το τμήμα του σώματος που αλληλεπιδρά άμεσα με το εξωτερικό περιβάλλον. Πώς θα μπορούσε λοιπόν να παραμένει“αδιάφορο” στις αλλαγές του καιρού; 

Απότομες ή μη, οι κλιματικές αλλαγές, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το δέρμα μας, κι αυτό είναι κάτι που, μπορείτε να το διακρίνετε και μόνοι σας. Σκεφτείτε πως είναι το δέρμα σας όταν έχει κρύο. Τώρα σκεφτείτε το τους καλοκαιρινούς μήνες, σε υψηλές θερμοκρασίες.Έχετε παρατηρήσει στην επιδερμίδα σας, κατά τις απότομες αλλαγές του καιρού, την εμφάνιση ερεθισμών, ξηροδερμίας, κνησμού ή ακόμα και την δημιουργία ακμής; 

Το δέρμα μας, όπως και κάθε ζωντανός οργανισμός, χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στις διάφορες συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που δεν επιθυμεί τις απότομες αλλαγές.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ξηρός και κρύος αέρας, η ζέστη σε συνδυασμό με τον ιδρώτα, η υπερβολική τεχνητή θέρμανση σε κλειστούς χώρους, ταλαιπωρούν το δέρμα και ευνοούν την πρόωρη γήρανσή του σε συνδυασμό με την εμφάνιση δερματοπαθειών.

Η υγρασία είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος φίλος του δέρματος και η απουσία αυτής είναι ένας από τους παράγοντες που το επηρεάζουν αρνητικά. Τις ημέρες και τους μήνες που η υγρασία είναι αυξημένη, το δέρμα μας είναι πιο ενυδατωμένο και πιο ελαστικό. Η απότομη, ωστόσο, εναλλαγή υγρασίας και θερμότητας, μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία. Επιπλέον, τους ζεστούς μήνες που η θερμοκρασία αυξάνεται και η υγρασία μειώνεται, προκαλείται αφυδάτωση του δέρματος που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ρυτίδων ή την αύξηση της έντασης των ήδη υπάρχοντων. 

Για να μην χρειαστεί λοιπόν, να έρθετε αντιμέτωποι με κάποια από τις παραπάνω επιπλοκές, μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής βήματα : 

  • Το πιο σημαντικό, όσο απλό κ αν σας φαίνεται,είναι η χρήση μίας αντηλιακής κρέμας, με υψηλό δείκτη spf τόσο τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες, γιατί αν και δεν ζεσταινόμαστε τον χειμώνα από τον “καυτό ήλιο” του καλοκαιριού, αυτό δε σημαίνει ότι αυτός (ή οι παρενέργειές του) απουσιάζουν.
  • Να πίνετε πολύ νερό ή χυμούς (όχι συσκευασμένους, και χωρίς ζάχαρη), να εντάξετε τα φρούτα και τα λαχανικά στην διατροφή σας και να προσπαθήσετε να κοιμάστε καλά.
  • Εφαρμόστε την ενυδατική σας κρέμα στο πρόσωπό, αμέσως μετά το μπάνιο σας καθώς τότε γίνεται καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων που αυτή σχεδιάστηκε να προσφέρει.
  • Για τους κρύους μήνες, συνίσταται πιο συχνή απολέπιση (τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα), έτσι ώστε να απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα, ενώ επιπλέον προτείνεται η χρήση προϊόντων περιποίησης με πιο ενυδατικές συνθέσεις από αυτές που χρησιμοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες. 
  • Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, δώστε μεγαλύτερη έμφαση στην υγιεινή των ειδών που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα σας (πετσέτες, σεντόνια, ρούχα). Ο ιδρώτας σε συνδυασμό με ορισμένα βακτήρια μπορεί να οδηγήσει στην έξαρση της ακμής.

  • Αποφύγετε το ζεστό ή ακόμα και το καυτό μπάνιο, όσο κρύο και να έχει έξω, αφού αφυδατώνει το δέρμα, ενώ το έντονο τρίψιμο με σφουγγάρι, απομακρύνει τα απαραίτητα βακτήρια που προστατεύουν την επιδερμίδα μας. 
  • Οι ενέσιμες μεσοθεραπείες ενυδάτωσης και κολλαγονογέννεσης με βιταμίνες και άλλες απαραίτητες ουσίες που χρειάζεται το δέρμα,θα διατηρήσει την ελαστικότητα, την λάμψη και τη δομή του. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας σχετικά με τις κατάλληλες θεραπείες που χρειάζεται ο τύπος του δέρματός σας.
  • Fractionallaser. Η θεραπεία η οποία έφερε την επανάσταση στην ανάπλαση του προσώπου που με λίγες μόνο συνεδρίες ανανεώνει την επιδερμίδα κάνοντάς την πιο λεία και πιο λαμπερή.

Συνοψίζοντας, το δέρμα νιώθει!Αντιδρά σε ένα χάδι ή σε ένα ερέθισμα. 

Το δέρμα αγχώνεται. Πληγώνεται όταν δεν το φροντίζουμε, γίνεται ερυθρό και ξηρό προκειμένου να κερδίσει την προσοχή μας. Καίει, κοκκινίζει και ξεφλουδίζει όταν το αφήνουμε εκτεθειμένο στον ήλιο. 

Το δέρμα είναι η αντανάκλαση της ψυχικής μας υγείας αφού πολλά προβλήματα του δέρματος μας οφείλονται σε ψυχοσωματικές αντιδράσεις, στρεσογόνες και πιεστικές για τον οργανισμό μας. 

Φροντίστε λοιπόν το δέρμα σας! Αγαπήστε το και αφιερώστε του λίγο χρόνο προκειμένου να το περιποιηθείτε.