Ποια είναι τα σημάδια πρόωρης γήρανσης στο σώμα μας;

Οι αλλαγές στο δέρμα είναι ένα από τα εμφανή σημάδια ότι το σώμα μας γερνάει.

Καθώς μεγαλώνουμε, οι εσωτερικές διεργασίες του σώματός μας – από την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος έως και την αποκατάσταση μετά από μία απλή προπόνηση – επιβραδύνονται και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν. Η επιβράδυνση αυτή αφήνει χώρο στο σώμα για να εμφανιστούν σημάδια γήρανσης, όπως ρυτίδες και κόπωση. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να συμβούν νωρίτερα από το αναμενόμενο, εξ’ου και ο όρος «πρόωρη» γήρανση. Είναι αδύνατο να αποφύγουμε εντελώς αυτές τις αλλαγές, αλλά υπάρχουν τρόποι για να μειώσουμε τα σημάδια γήρανσης στο σώμα – ειδικά εάν συμβούν προτού να είμαστε έτοιμοι να τα «αγκαλιάσουμε». Παρακάτω, θα βρείτε μερικά από τα πιο βασικά τέτοια σημάδια. 

1.Δημιουργία πανάδων 

Οι κηλίδες από τον ήλιο είναι κηλίδες στο δέρμα (πανάδες) που προκαλούνται από τα πολλά χρόνια έκθεσης στον ήλιο. Αυτά τα υπερχρωματισμένα σημεία μπορεί να αναπτυχθούν στο πρόσωπό σας, στο πίσω μέρος των χεριών σας ή στους πήχεις σας. Τείνουν να εμφανίζονται στην ηλικία των 40 ετών ή μετά.

2.Ξηρή επιδερμίδα 

Το ξηρό δέρμα ή η φαγούρα μπορεί να εμφανιστούν αρκετά συχνά. Αυτό συμβαίνει επειδή η επιδερμίδα γίνεται όλο και λεπτότερη με το πέρασμα των χρόνων, και το λεπτό δέρμα είναι πιο ευαίσθητο στην αφυδάτωση. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας γίνεται πιο ξηρό και πιο επιρρεπές στο ξεφλούδισμα καθώς πλησιάζετε στη δεκαετία των 40. 

3.Ρυτίδες

Καθώς μπαίνεις στα 30, το δέρμα επιβραδύνει την παραγωγή του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που δίνει στο δέρμα σου το σχήμα του. Το κολλαγόνο είναι αυτό που βοηθά το δέρμα να ανακάμψει και να παραμείνει σφριγηλό και λαμπερό. Με λιγότερο κολλαγόνο στο δέρμα, είναι πιο εύκολο να εμφανιστούν ορατές ρυτίδες και χαλάρωση.  Η ηλικία κατά την οποία οι άνθρωποι παρουσιάζουν για πρώτη φορά ρυτίδες ποικίλλει, γι΄αυτό και δεν υπάρχει πρότυπο για το πότε είναι «πρόωρες».

4.Συχνές μελανιές στο δέρμα 

Όσο μεγαλώνουμε, το δέρμα γίνεται πιο λεπτό, ενώ χάνει σταδιακά το λίπος του. Παράλληλα, και τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται πιο εύθραυστα. Αποτέλεσμα αυτών; Σε μεγαλύτερες ηλικίες, μετά τη δεκαετία των 50, είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν μώλωπες λόγω αυτής της ευθραυστότητας τους δέρματος. 

5.Μειωμένη όραση 

Ειδικότερα μετά τη δεκαετία των 40, ένα ακόμα σημείο του σώματος που επηρεάζεται από το γήρας είναι τα μάτια και η όρασή μας. Συνήθως, η πρεσβυωπία είναι μία πάθηση που αποτελεί και μία ένδειξη γήρανσης στο σώμα μας. Η υγιεινή διατροφή, η άθληση και η χρήση γυαλιών ηλίου είναι μερικοί τρόποι για να καθυστερήσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα. 

6.Αδύναμα χέρια

Με την πάροδο του χρόνου, τα ανώτερα στρώματα του δέρματός σας γίνονται πιο λεπτά και περιέχουν λιγότερες δομικές πρωτεΐνες, όπως το κολλαγόνο. Ως αποτέλεσμα, τα χέρια μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται πιο φλεβώδη, λεπτά και επιρρεπή σε ρυτίδες. Δεν υπάρχει αντικειμενική μέτρηση για το πότε τα χέρια αρχίζουν να φαίνονται «μεγαλύτερα», αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να το παρατηρούν στα τέλη της δεκαετίας του ’30 και στις αρχές της δεκαετίας του ’40.

Δείτε επίσης: Αυτή είναι η πιο φυσική εναλλακτική του botox

Δείτε επίσης: Profhilo – Η απόλυτη θεραπεία για αναδόμηση της επιδερμίδας

επιδερμίδα μετά τα 40